Slaaptherapie

Introductie

Heb je moeite met inslapen, doorslapen of word je steevast te vroeg wakker? Of zijn er misschien problemen die je uit je slaap houden? Dan is Slaaptherapie van Kemps & Rijf mogelijk de oplossing!

Slapen doe je zo

Een goede nachtrust is onontbeerlijk. Mensen hebben slaap nodig om lichaam en geest te laten herstellen van de dag. Als je slaapt, ben je namelijk in een toestand van lichamelijke rust, waarbij je spieren ontspannen en je een laag bewustzijnsniveau hebt.

Er zijn vijf fases van slaap, die samen een slaapcyclus vormen. In de eerste twee fases ga je van doezelen naar een lichte slaap: je wordt je minder bewust van de omgeving. In de derde en vierde fase kom je in een diepe slaap terecht, waaruit ontwaken moeilijker is. Ademhaling, hartritme en hersenactiviteit zijn dan op het laagste niveau. Tenslotte beland je in de vijfde fase: de droomslaap, ook wel bekend als REM (Rapid Eye Movement)-slaap. Na deze vijf fases begint de slaapcyclus, die ongeveer 90 minuten duurt, opnieuw.

24-uurs aanpak

De therapeuten bij Kemps & Rijf hanteren een 24-uurs aanpak: zij nemen jouw dag en nacht onder de loep. Slaap jij onvoldoende? Dan ben je hierdoor overdag sneller prikkelbaar of gespannen, kun jij je slecht concentreren en zit je minder goed in je vel. Neem jij overdag te veel hooi op je vork en kom je te weinig aan ontspanning toe? Dan bezorgt dit je ‘s nachts een onrustig gevoel en lig je te piekeren, waardoor je slecht slaapt. Kortom, wat je overdag doet, beïnvloedt je nachtrust en je nachtrust bepaalt je mentale en/of fysieke welzijn overdag

De therapie

De Slaapoefentherapeut richt zich op ‘zachte’ problemen zoals moeite met in slaap vallen, doorslapen, teveel slapen of een verstoord bioritme. Er kunnen meerdere oorzaken zijn op biologisch, psychologisch en sociaal vlak. De oefentherapeut helpt je om jouw slaapproblemen op te sporen en aan te pakken. Zo leert onze specialist jou hoe je met ademhalings- en ontspanningsoefeningen tot rust kunt komen. Ook kun je, indien nodig, gaan oefenen om weer op vaste tijden te gaan slapen en op te staan, waardoor jouw slaapritme kan herstellen. Daarnaast krijg je ook ondersteuning bij het afbouwen van medicatie en het weer op eigen kracht leren slapen. Als je bent behandeld in een slaapcentrum (bijvoorbeeld bij slaapapnue, restless legs syndroom en parasomnieën) kun je Slaaptherapie volgen in het kader van nazorg.

Slaapproblemen?

Er zijn allerlei factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij niet goed slaapt. Waar heb jij last van?

– Heb je last van slapeloosheid, concentratieproblemen, doemdenken of een kort lontje?
– Heb je moeite met naar bed gaan, met in slaap vallen of om een slaapritme aan te houden?
– Word je tussendoor vaak wakker of word je vaak veel te vroeg wakker?
– Heb je de behoefte om lang uit te slapen?
– Sta je vaak moe of weinig uitgerust op?
– Voel je je overdag vaak vermoeid?;
– Ben je vergeetachtig?
– Pieker je veel?

Ook bij angsten, depressie, toenemende pijnklachten, hoofdpijn, stress en ontstekingen kunnen slaapproblemen een rol spelen. Dan kun je baat hebben bij slaapoefentherapie.

Hanteer deze 10 tips

  1. Houd elke dag dezelfde tijden aan om op te staan en naar bed te gaan. Regelmaat geeft rust.
  2. Neem overdag rustmomenten waarin je alles op een laag pitje zet en niets hoeft. Maak dan tijd voor een korte pauze van vijf minuten of een powernap van een half uurtje. Ga niet echt slapen, maar doe gewoon even niets.
  3. Bedenk vroeg op de avond wat je de volgende dag moet doen of niet moet vergeten. Noteer dit op een blaadje. Nadat je het hebt opgeschreven, hoef je er (in bed) niet meer over na te denken.
  4. Ga sporten. Dat is een goede manier om te ontspannen en om stress kwijt te raken. Belangrijk is dat je niet te laat op de avond, dus vóór 21.00 uur in beweging komt. Zo geef je je lichaam nog tijd om af te koelen en tot rust te komen, voordat je je bed opzoekt.
  5. Voorkom dat je niet kunt slapen van de honger. Eet een lichte snack zoals een cracker of wat fruit. Stop je echter niet vol. Ook een gevulde maag kan jou wakker houden.
  6. Neem geen glaasje alcohol als ‘slaapmutsje’. Uit onderzoek blijkt dat je er juist onrustig van slaapt.
  7. Ontspan jezelf een half uurtje, voordat je naar bed gaat. Ga bijvoorbeeld niet nog even je mail controleren en kijk niet naar drukke of spannende televisieprogramma’s.
  8. Zorg dat je slaapkamer een plek blijft om te slapen. Dus geen werkplek, televisie, telefoon, tablet of rommel rond je bed.
  9. Neem een lekker warm bad of hete douche voor het slapen gaan. Het is ontspannend en je lichaam koelt daarna sneller af, waardoor je makkelijker in slaap valt.
  10. Zorg dat je slaapkamer goed geventileerd en donker is: zet een raam open voor voldoende frisse lucht en hang gordijnen op, die het daglicht goed tegenhouden.

Benieuwd hoe we je kunnen helpen?

Maak een afspraak